Prelucrare material lemnos
Lemnul este unul dintre cele mai folosite si mai pretabile materiale din industria mobilei, fiind relative ieftin si putand fi supus unor prelucrari, tratamente si finisaje foarte diferite. Astfel, el poate fi pictat, sculptat, lacuit, aurit, prelucrat manual sau cu diferite unelte si dispozitive mecanice, iar prin anumite tratamente termice se pot obtine forme prestabilite, definitive, care se vor mentine si dupa racirea lui.
Pe langa lemnul masiv, la fabricarea mobilei se folosesc drept materii prime o serie de semifabricate, fiecare dintre aceste materii prime fiind supusa unor verificari organoleptice si fizico-mecanice specifice, in vederea obtinerii unui produs finit de mobilier de o caltate corespunzatoare prevederilor din standarde, norme tehnice sau din contracte.
DEBITAREA reprezinta grupul de operatii prin care se obtin piese (repere), cu contur rectilinu sau curbilinu, prevazute cu adaos de prelucrare necesar prelucrarilor ulterioare ;debitarea cherestelei consta in insemnarea, sectionarea ,spintecarea si decuparea materialului executate cu ferastraie de diferite tipuri. Rezidurile si rumeguslul provenit din decuparea ,spintecarea si sectionarea materialului constituie un facor de poluare pentru mediul intrepinderi.
Asamblarea elementelor prin incleiere, datorita prorietatilor lor adezive au rolul de a imbina supafetele dintre doua piese.poate constiui un factor de poluare olfactiv si gustaiv al angajatior intrpeinderii.